Milo Lompar o slučaju „Petrovačka cesta“

0
117

Legitimno je da se postavi pitanje odgovornosti kada je reč o raketiranju kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca u BiH 1995. godine i nadam se da će pravna procedura to utvrditi rekao je profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. avgusta 1995. u zapovednom lancu naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (Bosanski Novi). Profesora Mila Lompara pitali smo kako komentariše ovaj slučaj i kakav ishod očekuje.

U Beogradu je počelo pripremno ročište protiv četvorice penzionisanih pilota iz Hrvatske, ali ga je sudija već na početku iz formalno-procesnih razloga odložio. “Ročište je, praktično, samo formalno počelo nisu se stekle niti su se utvrdile neophodne pravno-tehničke pretpostavke da se održi – sud nema informaciju ni jesu li pozivi uručeni optuženima, sudija je ročište odložio za 16. novembar u nadi da će se stvari rešiti”, rekao je advokat jednog od optuženih Aleksandar Olenik. On je novinarima i pre početka ročišta ukazao na to da se moraju rešiti neka pravno-tehnička pitanja, među ostalim, hoće li biti pozivanja ili suđenja u odsustvu ili ne, te da “zavisi od suda kako će postaviti stvar”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here