Prinos, kvalitet i otkupne cene voća

0
51

Kada se uzme sve u obzir – prinos, kvalitet i otkupne cene, može se reći da je ova voćarska godina bila osrednja, a da su prosek izvukle jagoda i malina dok su otkupne cene ostalih voćnih vrsta bile znatno niže u odnosu na prethodnu godinu.

Manji rod, niske otkupne cene kod većine voćarskih kultura, uz prolećni mraz i dug sušni period tokom leta obeležili su ovu voćarsku godinu. Na početku vegetacije u pojedinim delovima Kolubarskog okruga došlo je do pojave poznih prolećnih mrazeva, koji su značajno oštetili cvetove šljive, trešnje, breskve, ali i ranijih sorti jabuke, te u zasadima višnje koji se nalaze pored reka. Kasnije je nastupio dug sušni period, koji je trajao od početka juna pa sve do pred kraj avgusta, što je najduži period bez padavina u ovom delu Srbije posle 2000. godine, te je i kvalitet plodova dosta lošiji nego lane. I pored toga prerađivači kažu da su plodovi ipak bili dobri za preradu. Napominju da je kvalitet ali i krupnoća zadovoljavajuća, te su i ove godine proizvedene značajne količine sokova, džemova, marmelada, voćnih sirupa.

Jagoda je prva stigla na rod i postigla je solidne prinose ali i cenu, tako da su jagodari prošli dobro, dok su proizvođači trešnje pored suše i mraza, imali problema sa izvozom te nisu ostvarili visoku otkupnu cenu. Na red je potom došla višnja ali su mnogi proizvođači bili u gubitku ili sa vrlo malom zaradom, jer je u odnosu na troškove uložene u proizvodnju ovo voće prodavano po niskoj otkupnoj ceni, dok oko 30 posto njih ove godine nije ni obralo zasade. Sa druge strane malinari su imali jednu lepu godinu što se tiče kvaliteta plodova, nije bilo truleži i imali su visoku otkupnu cenu. Kod kupine bio je lošiji kvalitet, manji prinos zbog suše, tako da se za cenu može reći da je bila srazmerna kvalitetu. Što se tiče šljive u poslednjih pet godina povećali su se zasadi pod ovim voćem, ali ove godine niska otkupna cena, koja se u zavisnosti od sorte i namene ploda, kretala od 20 do 30 dinara za kilogram, nije bila stimulativna za proizvođače ali ni za one koji planiraju da se bave ovom proizvodnjom.

Zbog direktnih oštećenja od poznih prolećnih mrazeva, najveće štete koje se procenjuju na preko 30 odsto, pretrpela je šljiva, a kada su u pitanju druge voćne vrste, u zavisnosti gde se zasadi nalaze, oštećenja od mraza kod trešnje i višnje su oko 30 procenata, a jabuke između 10 i 15 procenata. Osim toga u pojedinim voćnjacima manji rod je bio i usled slabije oplodnje, što nije slučaj samo za šljivu već i za druge voćne vrste kao što je višnja, trešnja, jabuka. Na to je uticao desetodnevni period sa nižim temperaturama, koje su se u fazi cvetanja kretale od tri do 10 stepeni, i nepovoljno uticale na oprašivanje i oplodnju. Kada se uporede prosečni prinosi koji se postižu u šljivarstvu, procena je da je ovogodišnji rod zbog mrazeva i niskih teperatura u vreme cvetanja, manji za 30 odsto. Suša je dodatno smanjila rod za nekih 10 do 15 procenata, a osim toga uticala na kvalitet i ubrzala opadanje plodova. Treba napomenuti da nije ista situacija u svim voćnjacima, jer ima zasada koji su dobro rodili dok ima i onih koji maltene nisu ni imali plodova. Što se tiče jednorodnih sorti maline rod je ove godine manji za 20 do 30 posto usled dugotrajne suše, a kod remontantnih za čak 50 posto. Kod kupine rod je bio manji za nekih 40 posto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here