Milan St. Protić – Srbija je odavno trebala da uvede sankcije Rusiji

0
86

Istoričar Milan St.Protić izjavio je da je razočaran ponašanjem Rusije kao i činjenicom da je izvršila agresiju na Ukrajinu, smatra da je Rusija morala da upotrebi demokratska i mirna sredstva da ostvari svoj cilj.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da bi Moskva bila razočarana ako bi joj Srbija uvela sankcije, kao i da je uveren da svaka vlada koja se rukovodi nacionalnim interesima neće vršiti politički harakiri uvođenjem sankcija protiv nje. „Bio bih neiskren ako bih rekao da bismo bili ravnodušni prema tome da nam Srbija uvede sankcije. Naravno da bismo bili razočarani“, rekao je Gruško za Sputnik, na tvrdnju novinara da u delu javnosti u Srbiji postoji narativ da bi, čak i da Beograd uvede sankcije, Rusija trebalo da „nas razume da nismo mogli drukčije“. Istoričara i diplomatu Milana St. Protića pitali smo kako da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i kakve bi posledice snosila u tom slučaju.

Aleksandar Gruško izjavio je sledeće: , „kad na Zapadu uvode protiv nas sankcije oni faktički uvode sankcije protiv sebe“. „Svi znaju za tužno stanje u energetskom sektoru, čak i u sferi prehrambene bezbednosti. To je upravo rezultat sankcija koje su još više pogoršale situaciju ionako kritičnu kao posledica pandemije“. Kako je naveo, „sada Zapad zbog toga pati“. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Gruška tokom njegove posete Beogradu 13. i 14. oktobra, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here