Miroslav Aleksić – Zahtev za uvećanje podsticaja u poljoprivredi

0
60

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić zatražio je na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu da se u budžetu za iduću godinu uveća podsticaj poljoprivredi sa 56 milijardi dinara na 100 milijardi.

Kako je saopštila Narodna stranka, šef poslaničke grupe ove stranke Miroslav Aleksić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu kazao da u Srbiji od poljoprivrede živi milion i po ljudi i ocenio da podsticaji za agrar u budžetu za 2023. godinu budu povećani sa sadašnjih 56 milijardi dinara na 100 milijardi, a da se od 2024. godine za poljoprivredu izdvaja 10 odsto republičkog budžeta. „Poljoprivreda državi mora biti prioritet, umesto gradnje stadiona od 150 miliona evra i subvencija strancima od 100.000 evra po radnom mestu, a seljaci neka se snalaze kako znaju i umeju. Dugovanja države poljoprivrednicima su strahovita“, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, dupliranje budžeta za podsticaj agraru omogućilo bi isplate zaostalih dugovanja poljoprivrednicima, servisiranje tekućih obaveza i povećanje nekih subvencija, što bi bio prvi korak ka stvaranju konkurentne poljoprivrede koja će biti korisna i za proizvođače i za državu. „Poljoprivrednike teško pogađa inflacija, jer oni nemaju povećanje plata, nego moraju sami da zarade. Njima je inflacija pojela skoro svu zaradu zbog ogromnih poskupljenja, đubriva, dizela i hemijskih preparata. Seljak takođe mora da školuje svoju decu i da prehrani porodicu“, dodao je Aleksić.

On je naveo da sve „pametne države“ ulažu u poljoprivredu, naročito u krizi kakva danas vlada dok je, kako tvrdi, u Srbiji sve više zaparloženih njiva jer poljoprivrednici odustaju od proizvodnje i odlaze sa sela. „Posledice agrarne politike vodjene u prethodnih deset godina su da Srbija uvozi velike količine mleka, krompira i paradajza. Veliki monopolisti u poljoprivredi koriste sve pogodnosti, dok proizvodnju gasi sve više malih gazdinstava do pet hektara, koja čine 80 odsto srpske poljoprivrede“, rekao je Aleksić. Aleksić, koji se u Trsteniku bavi poljoprivrednom proizvodnjom, upitao je da li su u resornom ministarstvu svesni da se poljoprivreda gasi, ocenjujući da se poljoprivrednicima mora omogućiti da žive od svog rada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here