Željko Pantić – Kina Rusiji daje samo moralnu podršku

0
170

Željko Pantić, direktor Danas konferens centra izjavio je da Kina ne daje ni oružje ni municiju ni čipove Rusiji već samo moralnu podršku i kupovinu ruskih energenata ispod svake cene.

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravio je u Samarkandu na samitu Šangajske organizacije za saradnju a na marginama tog događaja sastao se sa liderima zemalja-članica ove organizacije. Putin je na sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom rekao da je sada zadatak da se obezbedi jačanje ŠOS kao platforme za konstruktivnu saradnju. Na početku sastanka, Putin je rekao da Rusija osuđuje provokacije SAD i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu i čvrsto se pridržava principa jedne Kine. Željka Pantića, direktora Danas konferens centra smo pitali kako komentariše ovaj sastanak i odnos Rusije i Kine međusobno i prema drugim velikim silama.

Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku naglašava da Kina zadržava oprezan stav jer želi da se drži podalje od ukrajinskog konflikta. Sa druge strane, ističe da ih ujedinjuju nesuglasice sa SAD. Sa stanovišta Moskve i  Pekinga postoji zajednička saglasnost da je za obe strane američka unipolarnost problem. To je razlog zbog čega se ne može očekivati da će ove dve prestonice jedna drugoj zatvoriti vrata, objašnjava Vukasnović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here