Linglong privremeno obustavlja radove u Zrenjaninu

0
60

Narednih šest meseci na gradilištu Linglonga neće biti značajnijih radova, nezvanično saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar. Navodno se radovi privremeno obustavljaju jer su troškovi transporta materijala postali preskupi.

Kineski menadžer kompanije Linglong potvrdio je da su se radnici iz Vijetnama i Kine vratili kući, a izvor Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra navodi da su skoro svi radnici otišli i da će se poslednja grupa vratiti kući krajem oktobra. Radnici koji su se vratili rekli su da su poslati kući jer „nema kapitala“, kao i da je u Zrenjaninu samo desetak radnika iz Kine, Vijetnama i Indije „koji su ostali da čiste“.

Kineski menadžer rekao je da nije siguran da će se oni vraćati u Zrenjanin. „Zbog rata između Ukrajine i Rusije je poskupela nabavka opreme i zato nismo sigurni šta će se dogoditi. Izgradnja fabrike će se nastaviti. Ovaj ugovor je završen, ali će se nastaviti sa radom. China Energy je državna kompanija i vlada će odlučiti o sledećim koracima“, rekao je on za VOICE. Takođe, Vojvođanski istraživačko-analitički centar piše da na ulazu još od prekjuče nema privatnog obezbeđenja.

Inače, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ uputili su dopis Odseku Inspekcije rada u Zrenjaninu u kome traže da se izvrši hitan inspekcijski nadzor u oblasti rada i radnih odnosa za pedesetak radnika iz Indije i Turske koji su dovedeni da zamene radnike iz Vijetnama i Kine na gradilištu „Linglonga“ u Zrenjaninu. „Posebno nas zanima podatak do kojeg je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) došao, a to je da su strani radnici za rad u Srbiju nekome platili i po 5.000 evra, i da su se zadužili u bankama“, naveli su iz „Sloge“. Iz sindikata „Sloga“ zahtevaju od Inspekcije rada da ispita i izađe u javnost sa konkretnim podacima: kako su radnici angažovani, od strane koje agencije i pod kojim uslovima, na kojim gradilištima trenutno rade i gde su smešteni, „imajući u vidu šta se sve do sada događalo sa radnicima iz Vijetnama i Kine i kroz koja su poniženja i patnje prošli, od gladi, smrzavanja i oduzimanja putnih isprava“. Pitaju i da li im je poslodavac obezbedio zaštitnu opremu za rad, ishranu, kao i gde se ti ljudi leče u slučaju bolesti i povreda. „Ovo tražimo, jer ne želimo da se Srbija podilazeći stranim investitorima, posebno kineskim, targetira kao evropska destinacija za radni trafiking, odnosno trgovinu ljudima, koja je posebno izražena u zemljama koje su ekonomski slabe, poput Srbije, u kojoj se većini radnika plata obračunava u okviru minimalca, koji je trenutno u neto iznosu oko 300 evra, zbog čega i mi imamo masovni egzodus naših građana u druge zemlje EU“, naveli su iz „Sloge“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here