Produžen popis stanovništva u nekim gradovima i opštinama

0
76

Popis stanovništva koji je u Srbiji zvanično trajao od 1. do 31. oktobra, u nekim srpskim opštinama trajaće i duže, odnosno, biće produžen za jedan do sedam dana, zavisno od opštine, potvrdili su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Iako je 31. oktobar formalno bio poslednji dan popisa, iz Republičkog zavoda za statistiku su najavili da će rok u pojednim opštinama biti produžen. Pomoćni direktor RZS Petar Korović je istakao da je zaključno sa 31. oktobrom u našoj zemlji popisano 6.300.000 stanovnika i najavio da je planirano da u narednih sedam dana bude popisano još oko 200. 000 stanovnika koji to nisu učinili tokom oktobra i dodao da se preliminarni rezultati potom mogu očekivati mesec dana nakon završene terenske realizacije.

Popis se produžava u Vojvodini, u Pančevu, Novom Sadu i Subotici, a kada je centralna Srbija u pitanju, popis se nastavlja u Valjevu, Užicu, Šapcu i u nekim beogradskim opštinama. Za Mladenovac će biti potreban produžetak od jednog do dva dana, dok će na Zvezdari on potrajati još 6 dana – kazao je Korović i istakao kako produžetka popisa neće biti u opštinama Surčin, Sopot, Barajevo i Lazarevac gde su popisi, kako je istakao, završeni.

Još jedna nedoumica koja ovih dana sve više muči građane Srbije, a koji nisu popisani u proteklom mesecu, jeste i šta ako i nakon pomenutih planiranih produžetaka ne uspeju da se popišu. Ovog problema svestan je i Korović, te je objasnio kako se postupa u takvim situacijama.

– Ako postoji opravdan razlog zbog kog je neko ostao nepopisan, nakon završetka popisa idemo u postpopisnu anketu koja će da ustanovi kvalitet podataka pribavljenih popisom i obuhvat. Nakon ankete ćemo imati podatke koliko je stanovnika ostalo nepopisano, ako je ostalo nepopisano – navodi Korović. Kako dalje objašnjava Korović, bez obzira na to što je popis završen u pojedinim gradovima i opštinama, narednih dana će u tim mestima postojati dežurni popisivač koji će boraviti u prostorijama popisne komisije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here