Od 10. decembra će žene u Srbiji koje nemaju dece moći da obave vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim materijalom, otkrio je predsednik Aleksandar Vučić

Od decembra će u Srbiji moći da se sprovodi vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim organima izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će država troškove preuzeti na sebe, što će biti oko 10 miliona evra na godišnjem nivou.

Do sada smo plaćali pokušaje VTO, ali ovo nije bilo moguće. Mislim da je to velika i važna vest za divne žene koje žele da se ostvare kao majke. Po pravima koje dajemo, samo će možda Izrael biti ispred nas . Do sada su naše žene išle do Istanbula ili Praga po reproduktivni materijal.

To, dodao je, važi za sve žene do 45 godine, koje ne mogu da imaju decu, a nemaju partnera ili čiji supružnici ne mogu da imaju decu, a žele da se ostvare kao majke.

-To su veliki troškovi, 7.000 evra po osobi, ali preduzimamo taj korak. Ako je to oko 1.500 osoba godišnje, to je oko 10 miliona evra na godišnjem nivou. – rekao je Vučić.