Upućene pretnje Danasu: ,,Salva metaka će krenuti da lomi prozore redakcije’’

0
111

Redakciji lista Danas stigla je pretnja u kojoj se gotovo sa sladostrašćem opisuje scena ubijanja, jer se Danas, navodno, “jasno i otvoreno stavio na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti”.

U pretnjama koje su pristigle redakciji Danasa se poručuje da će „salva metaka krenuti da lomi prozore redakcije“ kad se najmanje budu nadali, jer su se “stavili na stranu neprijatelja srpskog naroda”, a onda se detaljno opisuje čega će se sećati  “sve do ovih reči koje se nalaze u ovom mejlu koje će biti poslednja stvar koju ćete videti pre nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“. Poruka je stigla je u danu kad su na severu Kosova i srpske i albanske zastave podizane u znaku pretnji i sukoba, kad se održava miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici, povodom odluke Srpske liste da napusti institucije Kosova, kad predsednik države, dodatno, na jednoj nacionalnoj televiziji podiže tenzije pominjanjem “velikog, nezapamćenog krvoprolića”, mada poručuje i da novinarima Danasa “ne sme to da se desi”, kad se mnogima u sećanje vraćaju scene “događanja naroda” koje su prethodile ubistvima i zločinima devedestih…

Uprkos moru svakodnevnih pretnji i uvreda, na koje su već godinama “naviknuti” kritički novinari, pretnja Danasu da će proći kao Šarli Ebdo, redakcija pariskog nedeljnika u kojoj je 12 ljudi ubijeno u terorističkom napadu, iznenadio je svojom brutalnošću i potresao novinarsku zajednicu. “Nama često stižu preteći mejlovi, ali nikad nije bilo ovako jezivih. U nedelju oko dva sata popodne otvorio sam službeni mejl i šokirao se kako je jezovito napisano. Pisao je očigledno neki čovek koji zna dosta podataka o redakciji. Razmišljali smo da li da publikujemo ili prvo prijavimo policiji i došli do zaključka da je bolje da obavestimo javnost o tim pretnjama, kao i urednike, novinare i zaposlene u redakciji da ako neko oseća nelagodnost, dok policija to ne raščivija, da ovih dana rade od kuće” rekao je sinoć za Cenzolovku glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, na čiji službeni mejl je pretnja upućena.

Pripadnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal pogledali su originalni mejl, uzeli podatke o IP adresi i rekli da će preko Interpola tražiti podatke o vlasniku tog mejla. “Direktor Danasa Bojan Cvejić je otišao da pretnje prijavi u PU Vračar, jer je takva procedura. Od njih smo tražili procenu bezbednosti, odnosno obezbeđenje za redakciju, za svaki slučaj jer ne znamo da li je u pitanju nečija frustracija, pa nam piše da bi nas uplašio, ili ima ozbiljne namere. Mi ne možemo to da procenimo i zato je Cvejić otišao da prijavi MUP-u, da oni procene. U svakom slučaju, nikom od zaposlenih u Danasu nije prijatno kad stigne pretnja tog tipa.”

Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža koja okuplja novinare regiona (Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica) ocenila je da “ton pretećeg imejla koji je upućen na službenu adresu glavnog urednika Danasa nije pojedinačna impulsivna akcija, već izuzetno opasna promišljena aktivnost koja se fokusira na imena novinara i redakcije”. “Opravdano strahujemo da je reč o veoma ozbiljnoj nameri da se organizuje teroristički čin i da redakcija i novinari budu mete napada. Sve ovo je logična posledica atmosfere nasilja koja se sistemski stvara, kao i širenja militantne nacionalšovinističe atmosfere koju produkuje režim i društvena “elita”, kaže se u njihovom saopštenju koje je stiglo juče među prvima.

NUNS i Udruženje novinara Srbije (UNS) traže da policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrde ko je na redakcijski imejl i adresu glavnog i odgovornog urednika poslao poruku kojom se preti „salvama metaka“ celoj redakciji ovog medija kao i kolumnistima drugih medija, koji su u ovoj pretećoj poruci nazvani „istomišljenicima Danasa“. Poziva se javnost da se solidariše sa redakcijom lista Danas i napadnutim novinarima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here