Protest prosvetnih radnika – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ne odustaje od zahteva

0
119

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala je, povodom Dana prosvetnih radnika, protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije obeležili su ove godine Dan prosvetnih radnika protestom ispred Vlade Srbije. Ni ove godine, kako kažu, ne proslavljaju, već protestuju, jer su nezadovoljni. Ipred Vlade su napravili performans i održali konferenciju za medije na kojoj su predstavnicima države i resornom ministru poručili da počnu da ispunjavaju ono što su obećali, kako bi srpska prosveta prodisala. U suprotnom, kako navode, sledi dodatni kolaps. Zatražili su na današnjoj konferenciji za medije ispred Vlade Srbije povećanje plata zaposlenima u obrazovanju, poručivši da od tog zahteva neće odustati.

Predsednica Unije Jasna Janković je rekla da su zarade zaposlenih u obrazovanju ispod republičkog proseka i da bi u tri godine trebalo da budu povećane po 20 odsto da bi prosveta stigla ostale javne službe. Ona je podsetila da je jedan od zahteva Unije bio i da se rebalansom budžeta za ovu godinu plate povećaju za 20 odsto, ali da će taj novac otići Srbija gasu i Elektroprivredi Srbije, dok se prosvetnih radnika niko nije setio.

Janković je kazala da je zahtev sindikata na čijem je čelu i da se nastavnicima smanje administrativne obaveze. Unija traži i kvalitetan socijalni dijalog koji izostaje, jer ih, kako je kazala Janković, premijerka godinama nije primila na razgovor, a kada se sastanu sa ministrom prosvete, on se složi da treba povećati plate u prosveti i uvesti platne razrede. Unija, kako se čulo na konferenciji, ne odustaje i od zahteva da se smanji broj učenika u odeljenju na maksimalno 24. Janković je poručila da ne odustaju ni od jednog zahteva i da su otvoreni za pregovore, ali je ocenila da su male šanse da oni budu ispunjeni. Na pitanje novinara o daljim akcijama, rekla je da će se ponovo okupljati ispred Vlade, zviždati, iznositi svoje zahteve i možda i šetati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here