Aleksandar Olenik – Zašto nije donet Zakon o finansiranju Vojvodine

0
37

Građanima Vojvodine naneta je šteta jer nije donet Zakon o finansiranju Vojvodine smatra advokat Aleksandar Olenik. Dodao je i da je u budžetu izdvojeno 84 milijarde u okviru socijalne zaštite tj. na stavci ostali tehnički rashodi za šta se kasnije utvrdilo da je ipak u pitanju kupovina glasova.

Poslanik “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku da ne donose Zakon o finansiranju Vojvodine što je ustavna obaveza. Nešto više o samom zakonu i koliko je on značajan rekao je advokat Aleksandar Olenik.

Ustav Srbije usvojen je 2006. godine, a jedna od ustavnih obaveza bilo je usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine kojim bi se utvrdili izvorni prihodi pokrajine. Uprkos brojnim najavama, ta ustavna obaveza do dana današnjeg nije ispoštovana, a slabo ko od medija uopšte i podseća na notornu činjenicu da Skupština Srbije krši ustav koji je usvojila evo već znatno duže od decenije. Zakon je, naime, morao da bude usvojen do 31. decembra 2008. godine.  Vojvodina je 2009. dobila Statut koji je bliže precizirao nadležnosti i pokrajinske organe. Istog dana kada je Skupština Srbije potvrdila Statut usvojen je i Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine. Ono što je trebalo da usledi bio je Zakon o finansiranju AP Vojvodine, ali se na taj dokument još uvek čeka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here