Miša Vacić – Zapad konačno može da vidi ko je kriv za celokupno stanje na Kosovu

0
59

Kosovska strana je do sada glumila pregovore, a sada Zapad konačno vidi ko je pravi krivac za celokupno stanje na Kosovu, smatra predsednik Srpske Desnice Miša Vacić. On je rekao da je jedina funkcionalna mogućnost bilo kakvog održivog državnog poretka na Kosovu i Metohiji vraćanje srpskih institucija u punom kapacitetu i reintegracija Kosova u sastav Srbije.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je, nakon razgovora u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom da jasno da Kuri ne želi dijalog i da se prvi put kristalno jasno čulo od predstavnika EU da je Kurti isključivi krivac za propast pregovora. Petković je ocenio da je pozitivno to što je međunarodna zajednica razumela molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pojača pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa “suludim odlukama”. Kako komentariše ovu izjavu ali i to što na tim razgovorima nije postignut dogovor pitali smo predsednika Srpske Desnice Mišu Vacića.

Utisak u Kosovskoj Mitrovici, dan pošto je postignut dogovor o registarskim tablicama, je da su građani snažno razočarani i ogorčeni onim što je postignuto, rekla je u emisiji „Iza vesti“ Tatjana Lazarević, glavna i odgovorna urednica portala Kossev i napomenuola da se iz sapštenja EU posle vidi da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti dobili svoje „male taktičke pobede“. U svojim obraćanjima posle postignutog dogovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u pitanju taktička pobeda, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti kazao da je kraj marta 2023. kraj roka za postizanje sporazuma o normalizaciji.

Lazarević objašnjava da su očekivanja građana na severu Kosova bila podgrejana, da su sa oduševljenjem izašli iz kosovskih institucija, nadajući se da će narednih nedelja i meseci sever Kosova biti vraćan u ustavno-pravni poredak Republike Srbije. „Njihova očekivanja su išla u pravcu ‘Srbija nas je ponovo prihvatila’“, rekla je Lazarević, napominjući da je grubo rečeno to podela Kosova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here