Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić potpisao je ugovore za kupovinu 530 kuća u selima Srbije sa gradonačelnicima, odnosno predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze te kuće i dobitnicima bespovratnih sredstava.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je izrazio uverenje da je pravi povratak u sela Srbije počeo i da je danas istorijski dan za našu zemlju jer je 530 kuća u selima dobilo nove vlasnike. Time je zaokružen ovogodišnji ciklus dodele bespovratnih sredstava za tu namenu, za koju je prvobitno bilo opredeljeno 500 miliona dinara, a zatim, zbog izuzetno velikog interesovanja, rebalansom budžeta, još 580 miliona.

Najviše kuća dodeljeno je u selima oko Sombora – 42, sledi Bačka Palanka sa 30, a na jugu je najviše kuća kupljeno je u selima oko Knjaževca, Žitorađe, Leskovca. Seoske kuće za koje su ovog puta potpisani ugovori nalaze se u 95 lokalnih samouprava u svim delovima Srbije, odnosno u 300 sela. Novi dom na selu dobilo je 870 ljudi sa 500 dece, i to 340 bračnih i vanbračnih parova, 80 mladih poljoprivrednika i 110 samohranih roditelja sa teritorije čitave Srbije. Prosek starosti dobitnika kuća je ispod 30 godina.

Najjeftinija kuća za koju su ovog puta dodeljena sredstva košta 491 hiljada dinara i nalazi se u selu Srpski Itebej, opština Žitište. Nekretnina ima 106 kvadrata i 14 ari placa. Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su kuće u selima na teritoriji Sombora, Sečnja, Zaječara, Ćuprije, Bojnika… Kuća sa najvećom okućnicom, imanjem od 2,5 hektara biće novi posed mladog dvadesetjednogodišnjeg poljoprivrednika u selu Dedevci u Kraljevu.