Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom, sa kojim je razgovarao o brojnim aspektima strateškog partnerstva sa Narodnom Republikom Kinom, ocenivši da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poželeo dobrodošlicu zameniku ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenu Hongšanu, iskoristivši priliku da čestita rezultate 20. Kongresa Komunističke partije Kine i ponovni izbor Si Đinpinga. Predsednik je izrazio podršku Srbije Inicijativi za globalni razvoj, kao formatu koji se zalaže za kreiranje povoljnog ambijenta u cilju ubrzanja globalnog razvoja uz podsticanje ravnopravnog i izbalansiranog razvojnog partnerstva. Predsednik Vučić je posebno istakao da inicijative predsednika Đinpinga imaju posebnu težinu, budući da su okrenute opštoj dobrobiti čovečanstva uz fokus na povezivanje i saradnju, bez obzira na veličinu i realnu snagu država u međunarodnoj areni.

Predsednik je ponovio zahvalnost kineskom predsedniku, NR Kini i Komunističkoj partiji Kine na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti i samostalnosti, posebno naglasivši da i Srbija nepokolebljivo i dosledno podržava politiku „jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima. Zamenik ministra Hongšan je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom. Predsednik je izrazio nadu u skoru posetu predsednika Si Đinpinga, čime bi nam ne samo ukazao posebnu čast, već i pružio priliku da ga srdačno ugostimo i iskažemo zahvalnost i za njegovo lično angažovanje na izgradnji čeličnog prijateljstva naše dve zemlje.