Milan Ćulibrk – O Kosovu i Metohiji najviše se pita Amerika

0
64

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je da se po pitanju Kosova trenutno najviše pitaju Sjedinjene Američke Države dok je nemačko-francuski predlog od početka bio osuđen na neuspeh.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sastao se u Briselu sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem. Lajčak je na Tviteru objavio da je u pitanju nastavak sastanka na visokom nivou i izrazio nadu da će biti pronađeno rešenje za deeskalaciju tenzija. Ko drži ključ za rešavanje krize na Kosovu pitali smo glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka.

Iako je smirena najnovija kriza zbog registarskih tablica, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izašao je sa izjavom da je u okviru dogovora u Briselu predviđeno i da se normalizacija završi do proleća sledeće godine. Šef diolomatije Ivica Dačić kaže da se datum postizanja dogovora niti pominje zvanično, niti je moguć. Dačić je rekao i da su „licemerni pozivi Srbiji da prizna Kosovo kao nezavisnu državu“, navodeći i da je to nemoguće s obzirom na to da „ne možemo da priznamo sami sebe jer Kosovo je Srbije“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here