Aleksandar Olenik – O slučaju Petrovačka cesta

0
41

Govoreći o slučaju Petrovačka cesta, advokat Aleksandar Olenik je rekao da očekuje dosta problema i dodao da niko ne bi pokrenuo ovaj postupak da ga nije preuzelo srpsko tužilaštvo.

Sudski postupak protiv četvorice penzionisanih hrvatskih pilota koji se terete za ratni zločin protiv civila na Petrovačkoj cesti nije počeo jer je pripremno ročište odloženo. Hrvatski najviši državni zvaničnici ne priznaju optužnicu i smatraju da Srbija nema osnov za pokretanje ovog postupka. Iako Tužilaštvo traži da se optuženim pilotima sudi u odsustvu, takva odluka ni danas nije doneta. Kakav ishod suđenja očekuje pitali smo advokata i narodnog poslanika Aleksandra Olenika.

U Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu završeno je pripremno ročište u postupku “Petrovačka cesta” protiv četvorice hrvatskih pilota za ratni zločin protiv civila u avgustu 1995. godine. Optužnica Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu za slučaj „Petrovačka cesta“ postala je pravosnažna u avgustu ove godine. Njom se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu terete četiri htvatska pilota i to da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca. Glavni pretres u ovom postupku održaće se 26. decembra ukoliko do tada bude donesena odluka da se optuženima sudi u odsustvu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here