Vladan Vukosavljević – O novim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom

0
61

Neće samo novac podići broj novorođene dece ali je dobro što je država pronašla sredstva da poveća naknadu za roditeljski dodatak iako je to samo jedna od mera populacione politike izjavio je bivši ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

U januaru su počele da se primenjuju nove odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje podrazumevaju da roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 300.000 dinara, umesto dotadašnjih 100.000 dinara. Od početka godine do sada je 21.853 majki dobilo taj roditeljski dodatak. Koliko je važna ova vrsta podrške rađanju pitali smo bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Za prvorođeno dete iz republičkog budžeta se od 1. januara roditeljima uplaćuje 300.000 dinara, a novina je i u jednokratnim davanjima za drugo i treće dete od po 100.000 dinara. Iz državnog budžeta, opredeljeno je i od 10 do 50 odsto novčane pomoći za mlade koji odluče da kupe kuću ili stan. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji, od januara do septembra rođeno 45.939 beba, što, kako kažu u ministarstvu, predstavlja rast za jedan odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here