Samit lidera EU – Zapadni Balkan u Tirani

0
76

U Tirani je danas održan Samit lidera EU – Zapadni Balkan, prvi put u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU na ovom skupu učestvovali su i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na Samitu je potpisana deklaracija o smanjenju cene rominga između Zapadnog Balkana i EU.

U Tirani je danas održan Samit lidera EU – Zapadni Balkan. Od predstavnika Evropske unije u Tirani su bili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Kao domaćin, albanski premijer Edi Rama ocenio je danas da region nikada nije bio bolji u svojoj istoriji, a posebno Albanci, kako u Albaniji, tako i na Kosovu. Rama je, na pitanje da li je moguće da se danas nađe rešenje za kosovsko pitanje, rekao da bi želeo da EU “ima takvu magičnu moć“, ali da to nije slučaj. Istakao je da je dijalog težak i da je potrebno vreme. Na pitanje zašto se predomislio i ipak došao u Tiranu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je to ipak bolje i da je važno. „Bolje biti za stolom jer kad niste za stolom onda ste obično na meniju, pa to svi jedva dočekaju. Ovo je dobra prilika da čuvamo interese Srbije”. Stranim medijima je objasnio da će u Tirani “barem imati priliku da kaže šta misli”, a to je da Srbija “ostaje posvećena procesu evrointegracija dok u isto vreme čuva državu i nacionalne interese”.

Roming deklaracija između dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana danas u Tirani u okviru samita EU-ZB u cilju snižavanja cena roming data saobraćaja, predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023. Glavne teme samita u Tirani su zajedničko rešavanje posledica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strana mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala. Kada je reč o očekivanjima EU od Zapadnog Balkana, lideri EU pozivaju partnere da se drže “osnovnih evropskih vrednosti i principa u skladu sa međunarodnim pravom”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here