Ren – Pravilno gajenje

0
141

Sigurno ste ovih dana u vašoj kuhinji koristili ren. Ova vrsta biljke tradicionalno se gaji za salate ili za različite vrste jela. Takođe, kod rena se može upotrebiti i list. Ipak, koji god deo rena da koristite, trebalo bi da znate kako se ova kultura pravilno gaji.

Jesen je period kada u bašti možemo da imamo različite vrste povrća, kako one koje smo sejali u toku sezone, tako i trajnice. Reč je o biljkama koje se u našim vrtovima nalaze tokom cele godine. Jedna takva vrsta je ren. Ren je biljka koja formira izuzetno jak vretenast koren, a može dostići čak i 40 centimetara u dubinu. Međutim, ukoliko ren izvadimo jednom ili dva puta godišnje, potrebno je biljku razmnožiti, ili stvoriti mogućnost da imamo više biljaka. Kada izvadimo ren, trebalo bi da znamo da će on pre ili kasnije da nikne na istom mestu. Ipak, ukoliko želimo da razmnožimo ovu biljku, potrebno je da koren razdelimo na nekoliko delova.

Za vađenje rena neophodno je da imamo kvalitetan ašov, kako bismo koren mogli da iskopamo u potpunosti. Kada izvadimo ren, dobijamo lepo formiranu lisnu rozetu sa korenom. Inače, ren se može upotrebiti za presadnju samo zelenog dela, ne i korena. Korenski deo ćemo koristiti u ishrani, ali lisnu rozetu nećemo baciti. Kada želimo da rasadimo ren, potrebno je da nožem uklonimo zeleni deo biljke. Lisna masa se skraćuje zbog štednje hrane, odnosno vitalnosti biljke. Ren čije smo listove skratili može se ponovo posaditi u vrtu. On će pustiti novo korenje i tako nam osigurati dovoljnu količinu rena za narednu godinu. Iz jedne biljke može se formirati jedan, ali i više renova. Ukoliko želimo veći broj sadnica, potrebno je da biljku podelimo na nekoliko delova. Svaki od njih će formirati nov ren. Ren zahteva kvalitetno, duboko i hranljivo zemljište. Zato se najčešće gaji na rubu bašte, na mestu na kojem se formira kompostište, ali ovu biljku možemo gajiti i u većoj posudi. Verovali ili ne, ren se nekada gaji čak i kao dekorativna biljka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here