Vuk Drašković – Podržavam borbu kroz proteste

0
155

Komentarišući proteste koji se održavaju zbog projekta Jadar, književnik Vuk Drašković je rekao da je uvek za proteste i da podržava takav vid borbe.

SEOS je održao novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem su se zahtevale ostavke na svim nivoima, zbog toga što je povodom narodne inicijave za zabranu ekstrakcije litijuma i bora prekršen Zakon o referendumu i Ustav Srbije, kako ističu aktivisti. Protest će trajati do ispunjenja zahteva, ističu u SEOS-u. Da li takav način protesta može nešto da promeni i kako gleda na projekat Jadar pitali smo Vuka Draškovića.

Godinu dana nakon prve blokade protiv ekspolatacije litijuma, ekološki aktivisti su ponovo zauzeli radikalniji oblik građanske neposlušnosti i izašli na blokadu saobraćajnica. SEOS je blokirao raskrisnicu ispred zgrade Vlade Srbije. SEOS traži ostavku predsednika Republike Srbije, ostavku Vlade Srbije, raspuštanje Narodne skupštine i oslobađanje Javnog servisa Srbije. Narodnu inicijativu za zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora potpisalo je oko 38 hiljada građana, ali još uvek nije došla na dnevni red u Skupštini Srbije, čime je prekršen Zakon o referendumu i Ustav Srbije. Ekološki aktivisti blokadom najavljuju dalji pritisak na vladajuću koaliciju. Savez ekoloških organizacija Srbije čini šest organizacija, iz mesta koja su direktno ugrožena iskopavanjem litijuma, kako sami napominju. To su udruženja: Ne damo Jadar, Za čist Kosjerić, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, nEko brine za Levač i Eko brigada Jagodina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here