Ministarka Grujičić – Omogućiti zakazivanje pregleda kod specijalista tokom celog meseca

0
77

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić izjavila je da je neophodno ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i ukinuti zakazivanje pregleda od prvog do petog u mesecu i omogućiti da se oni zakazuju tokom celog meseca. 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je nakon konstitutivne sednice Saveza za zdravstvo u organizaciji NALED-a, navela da zakazivanje pregleda od prvog do petog pravi mnogo problema lekarima u domovima zdravlja i da ne postoji razlog zašto se ne bi zakazivalo tokom čitavog meseca, dodavši da direktori ustanova moraju da obezbede da specijalisti budu dostupni pacijentima. Ministarka je rekla da je digitalizacija, o kojoj je bilo reči i na današnjoj sednici, veoma važna za zdravstveni sistem i da je bitno dovesti optički kabl do ambulanti u svakom selu. Ona je ocenila i da je umrežavanje važno kako bi se imao uvid i u rezultate rada lekara, dodavši da oni koji rade najteže i najkvalitetnije operacije moraju da budu na određeni način nagrađeni, za razliku od onih koji izvršvaju svoje minimalne obaveze prema normativima.

Grujičić je, odgovarajući na pitanje šta će biti sa mladim lekarima koji su zaposleni u kovid bolnicama koje se zatvaraju, ukazala na to da je neophodno pronaći način da se oni zaposle, pri čemu je jedna od ideja oblast palijacije. Ministarka je objasnila da palijacija ne obuhvata samo umiruće pacijente, već i sve one koji se posle teških saobraćajnih nesreća oporavljaju u Urgentnom centru po tri meseca. Važno je i jačati onkološke centre u unutrašnjosti, istakla je Grujičić, ukazavši na neophodnost njihove povezanosti sa tercijarnim ustanovama. Ona je, govoreći o kašnjenju kliničkih studija, istakla da će na sve načine pokušati da se ubrzaju procedure, napomenuvši da je na tom polju Ministarstvo već preduzelo odgovarajuće korake, samim tim što će se ubuduće sednice Etičkog komiteta održavati dva puta mesečno. Kada se dobiju svi neophodni papiri za odobrenje neke kliničke studije, ovaj komitet će dati pozitivno ili negativno mišljenje i obrazložiti ga, a onda će to ići u Agenciju za lekove i medicinska sredstva, gde ću sa direktorom dogovoriti da postoji spisak službenika koji su zaduženi da se to završi, objasnila je ona.

Grujičić je ukazala na to da ćemo na taj način za mesec do 45 dana imati kompletno mišljenje o tome da li se neka studija prihvata ili ne, upozorivši da odugovlačenjem Srbija gubi novac i inovativne lekove. Ministarka je istakla da je završen “off-label” pravilnik tako da lekovi koji su se pokazali efikasnim mogu da se daju za bilo koju bolest kada konzilijum to odluči. Prema njenim rečima, to će za početak morati da prođe Etički komitet, a sledeća faza je da se ukine komitet i ostane na odlukama konzilijuma. Ministarka je rekla i da je planirano da se u nadležnost RFZO vrati upućivanje u inostranstvo u dogovoru sa Ministarstvom, kao i da se na određeni način izmene pravila o tome ko se i kako upućuje u inostranstvo na lečenje. Ona je, odgovarajući na pitanje o transplantaciji organa, navela da se plan razrađuje i da je sada vreme da se uradi ozbiljna kampanja o tome koliki značaj to ima za pacijente kojima je neophodan organ.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here