Vladimir Orlić i predstavnici Belorusije o bilateralnim odnosima dve zemlje

0
63

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas, na marginama 60. Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, sa predsednicom Stalnog odbora za ekonomiju, budžet i finansije Saveta Republike Narodne skupštine Republike Belorusije Tatjanom Runjec i ambasadorom Republike Belorusije u Srbiji Nj. E. Valerijem Briljovim.

Predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić je tokom sastanka iskoristio priliku da zahvali predstavnicima Parlamenta Belorusije na učešću u radu Generalne skupštine PS CES. Na agendi razgovora našli su se bilateralni odnosi dve zemlje i njihovo dalje unapređenje kroz međuparlamentarnu saradnju, prvenstveno aktivnim povezivanjem poslaničkih grupa prijateljstva. Vladimir Orlić je, s tim u vezi, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Tatjana Runjec ujedno i član Radne grupe za saradnju sa Narodnom Skupštinom RS u parlamentu Belorusije. U svetlu održavanja Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne Skupštine RS, na kojoj se vodi rasprava o predlogu Zakona o budžetu za 2023. godinu, Orlić je izvestio sagovornike o ekonomskim uspesima Srbije. „Budžet za 2023. na najbolji način oslikava državnu politiku koju smo vodili prethodnih godina, ali i velike planove koje imamo za budućnost. Uspehe koje je Srbija postigla želimo i svima drugima“, poručio je Orlić.

Predsednica Stalnog odbora i ambasador Briljov potvrdili su principijelan stav u nepriznavanju tzv. „Kosova“ i kontinuiranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, na čemu je predsednik Orlić zahvalio. „Biti na strani Srbije danas znači biti na strani međunarodnog prava“, rekao je Orlić. On je informisao sagovornike i o aktuelnoj situaciji na KiM i opasnim provokacijama Prištine, kojima se krše svi potpisani sporazumi. „Srbi su i fizički ugroženi, ljude prebijaju, hapse, uništavaju im se životi zbog „verbalnog delikta“, oduzima im se imovina. Krajnji cilj ovog terora je jasan – proterati Srbe sa prostora KiM. Srbija to neće dozvoliti i snažno stoji uz svoj narod. To je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i cele države“, rekao je Vladimir Orlić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here