Ministar Momirović sa predstavnicima proizvođača rakije – Zaštititi potrošače i kvalitet rakije

0
198

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je da će, u saradnji sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležnim institucijama, pokrenuti kampanju edukacije stanovništva po pitanju rizika od konzumacije jakih alkoholnih pića, sumnjivog kvaliteta, neregistrovanih proizvođača.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović je, na sastanku sa predstavnicima Saveza proizvođača rakije Srbije, podsetio na to da je Unesko uvrstio šljivovicu na Listu svetske kulturne nematerijalne baštine i da je naša obaveza da štitimo kvalitet našeg nacionalnog proizvoda. Moramo da uložimo puno energije kako bismo pospešili proizvodnju i udruženim naporima sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji, poručio je ministar.

Takođe, neophodan je zajednički rad na uređenju tržišta da bismo zaštitili potrošače i građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod, rekao je on, dodavši da je šljivovica sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji imamo. Na sastanku je zaključeno da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima. Ministarstvo apeluje na sve potrošače da proizvedena rakija bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize nije bezbedan proizvod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here