Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Glauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti potpisali su danas zahtev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji, piše prištinska Koha Ditore.

Prijavu za članstvo u Evropskoj uniji najavio je na jučerašnoj sednici kosovske vlade premijer Aljbin Kurti. „Kao što znate, mi smo poslednja zemlja Zapadnog Balkana koja aplicira za ulazak u EU, iako smo prva zemlja u regionu po nivou vladavine prava, slobode i demokratije. Došlo je vreme za status kandidata za EU“, kazao je Kurti. On je takođe naveo da je Evropska unija mesto prosperiteta mira i da je prirodno da Kosovo ima mesto u ovom zajedničkom domu, piše Radio KiM. O zahtevu za članstvo Kosova u EU ranije je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani u govoru nakon ceremonije rekla je da da je zahtev za članstvo u Evropskoj uniji „istorijski dan“ Osmani je dodala da Kosovo, „kao zemlja mira i poštovanja ljudskih prava“, zaslužuje da bude deo EU. – Danas je istorijski dan. To je istorijski trenutak. 14. decembar ima dvostruki značaj u savremenoj istoriji Kosova. Pored prijave za članstvo, danas je i godišnjica osnivanja Vojske. Ova dva čina idu u pravcu naše evroatlantske vizije. U ime Kosova, činimo odlučujući korak ka ostvarenju sna. Da našu zemlju približimo na korak ka EU. Za Kosovo nema druge alternative. Uoči 15. godišnjice nezavisnosti, ovaj čin je posvećen svim građanima, onima koji su se borili za slobodu. Kosovo diše evropski. Najmlađa država u Evropi, zemlja političkog pluralizma, verskih prava, nesalomivi doprinositelj mira i bezbednosti zaslužuje da bude deo EU. Naš put napred je jasan. Odlučni smo da uspemo. Učinićemo svoj deo da EU olakša put. Činimo istorijski korak da EU što pre krene ka istorijskoj odluci, rekla je Osmani.

Predsednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca nazvao je dan potpisivanja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji veoma važnim danom i dodao da je EU potpuna tek kada svi evropski narodi budu deo nje, prenosi Koha. – Ovo je prvi zvanični korak na putu članstva Kosova u EU. Ovo putovanje ide preko Evropske komisije… ali ova odluka pripada vladama zemalja članica koje pozivamo da jednoglasno glasaju”, rekao je Konjufca. On je izjavio da Kosovo zaslužuje da postane zemlja kandidat i da počne otvaranje pregovora za pristupanje EU.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će aplikacija biti predata češkom predsedavajućem EU u Pragu. – Napredak će zavisiti od naše posvećenosti dubokim i progresivnim reformama. Koliko ćemo brzo ići zavisiće od nas. Krećemo napred sopstvenim zaslugama, sa našim sposobnostima da ispunimo kriterijume. Prepreke i izazove prevazilazimo demokratskim razvojem i društvenim napretkom, rekao je Kurti, a prenela Koha.