Dušan Janjić – U Srbiji ne cveta demokratija

0
151

Odgovarajući na pitanje da li su u Srbiji ugrožene osnovne životne vrednosti EU kao što su demokratija i vladavina prava, osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da su to i osnovne vrednosti savremenog društva ali da u Srbiji ne cveta demokratija.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da njegov govor u Evropskom parlamentu predstavlja kritiku vlasti u ovoj zemlji, a ne “pljuvanje” po svojoj državi. “Srbija je zarobljena zemlja. Svako ko ima dobru podršku vlasti može da radi šta hoće”, istakao je on. Nedavno je održan Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu. Među onima koju su govorili pred evroposlanicima bio je Aleksić, koji je rekao da su u Srbiji ugrožene osnovne vrednosti EU kao što su demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava. Da li se slaže sa ovom izjavom Miroslava Aleksića pitali smo Dušana Janjića.

Komentarišući sednicu Parlamentarnog odbora Aleksić je rekao da je zadovoljan sednicom zato što se prvi put moglo čuti u Evropi, za proteklih šest, sedam godina, kakvo je stanje demokratije u Srbiji, kakvo je stanje vladavine prava, institucija i kriminala, i to je na neki način prilično skrenulo pažnju evroparlamentarcima. Izrazili su želju da i nadalje o tome budu informisani. Sa jedne strane, imate državu koja stalno govori da smo na putu ka EU, ali je suština šta se u praksi od toga sprovodi, a ne sprovodi se ništa. Srbija je u praksi zarobljena zemlja“, rekao je Aleksić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here