Brnabić – Veća uključenost civilnog društva u donošenje odluka

0
42

Veća uključenost civilnog društva u proces donošenja odluka najvažnija je stavka smernica za podršku EU civilnom društvu, rečeno je danas u Beogradu, na skupu „Predstavljanje Smernica za podršku EU civilnom društvu u regionu proširenja za period 2021-2027. godine“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da u Srbiji danas postoji čitav set propisa koji uredjuju oblast civilnog društva, a da je proteklih nekoliko godina regulativa značajno unapređena. Brnabić je napomenula da Republika Srbija izdvaja značajna sredstva za podršku programskim i projektnim aktivnostima udruženja i drugih organizacija civilnog društva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre kazao je da je snažno civilno društvo deo vrednosti Evropske unije. On je naveo da je današnji skup pokazatelj da je civilno društvo „u fokusu“, i da je dobro što skupu prisustvuju ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i predsednica Vlade Ana Brnabić – jer to pokazuje zainteresovanost vlast za uključenje civilnog društva u donošenje odluka.

Žigmanov je izjavio da je ministarstvo na čijem je čelu uspostavilo uspešnu primenu smernica za uključivanje organizacija civilnog društva u rad grupe za izradu predoga dokumenata javnih politika i nacrta. Prema njegovim rečima, u planu je formiranje mehanizama koji će obezbediti partnersku saradnju Vlade sa civilnim društvom – Saveta za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here