Darko Trifunović – Kako Kosovo da bude primljeno u EU kad ga ne priznaje 5 država članica?

0
152

Odluka o prijemu Kosova u EU će biti politička odluka, smatra direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović i napominje da pet zemalja članica EU ne priznaje Kosovo i da će iz tog razloga biti pravno nemoguće da Kosovo postane član Evropske Unije.

Prijava za članstvo Kosova u Evropskoj uniji potpisana je na ceremoniji u Prištini. Potpisnici dokumenta su kosovska predsednica Vljosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjufca. Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je potpisivanje prijave istorijski trenutak za Kosovo i prvi korak ka evroatlanskim integracijama. „Danas činimo prvi korak ka članstvu u EU… To je istorijski trenutak kojim želimo da otvorimo novo poglavlje“, naveo je Kurti. Šta misli da li će Kosovo biti primljeno u članstvo EU pitali smo Darka Trifunovića direktora Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je neizvesno šta će se dešavati sa tzv. Kosovom nakon apliciranja za članstvo u EU i naglasio da je od ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta dobio obećanje da će glasati protiv. “Sijarto mi je lično obećao da će glasati protiv! Pitanje je da li će uopšte i biti glasanja ili će predsedavajuća Češka da to postavi kao proceduralno pitanje…”, rekao je Dačić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here