Velimir Ilić – Dejtonski sporazum 27 godina kasnije

0
60

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, 27 godina nakon njegovog potpisivanja, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić je rekao da je to jedini sporazum koji je održao srpski narod na određenom prostoru.

14. decembra 1995. u Jelisejskoj palati u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru postignutom 21. novembra iste godine u Dejtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini. Tim dokumentom zvanično je okončan skoro četvorogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.Kako posle 27 godina gleda na Dejtonski sporazum i šta se pokazalo kao njegova dobra, a šta kao loša strana pitali smo predsednika Nove Srbije Velimira Ilića.

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS traži vraćanje primene Dejtonskog sporazuma u izvornom obliku. „Potpisan je sporazum koji je nastao kao posledica ratnih sukoba i velikih ljudskih i materijalnih žrtava. Svako ko želi reviziju Dejtonskog sporazuma na štetu bilo koje strane i bez saglasnosti Republike Srpske, taj želi nastavak rata. To su opasne stvari i mora im se stati na put insistiranjem na striktnoj primeni Dejtonskog sporazuma“ navodi se u saopštenju i dodaje: „Dejtonski sporazum je bitan element protiv unitarizacije BiH čime bi se dodatno ugrozila prava Srba koji žive u ovoj državi. Rukovodstvo Republike Srpske zajedno sa Srbijom koja je garant ovog sporazuma mora sinhronizovano tražiti vraćanje nadležnosti Srpske u skladu sa izvornim ugovorom i dogovorom, jer je to jedini put za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here