Govoriti o Rusiji kao o nekome ko je izazvao sukob u Ukrajini je potpuna neistina a da je Rusija teroristička država može da kaže samo grupa ljudi koja je u Evropskom parlamentu i koja je mimo sveta izjavio je advokat Branko Pavlović.

Evropski parlament usvojio je neobavezujuću rezoluciju kojom se Rusija proglašava za državu-sponzora terorizma zbog vojne operacije u Ukrajini, sledi iz rezultata glasanja na plenarnoj sednici u Strazburu. Dokument su podržala 494 evroposlanika, 58 je glasalo protiv, dok su 44 bila uzdržana. Ukupno je glasalo 596 parlamentaraca. Ova rezolucija nema nikakve direktne pravne posledice po Evropsku uniju, ali odražava mišljenje većine evroposlanika, koji su poslednjih godina usvojili čitav niz antiruskih dokumenata. Da li se Rusija može smatrati sponzorom terorizma pitali smo advokata Branka Pavlovića.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se Rusija proglašava „sponzorom terorizma“ treba da komentarišu lekari. Po mom mišljenju, sve je jasno normalnim ljudima, a ja nemam medicinsko obrazovanje da bih komentarisao tu odluku – rekao je Lavrov. Trenutno, Evropska unija nema nikakav pravni okvir za klasifikovanje zemalja kao država-sponzora terorizma. Prethodno je Parlamentarna skupština NATO objavila dokument u kojem se preporučuje da države-članice Alijanse proglase Rusiju za teroristički režim.