Nacionalne penzije – Predložena 22 kandidata iz oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi

0
33

Konkurs Ministarstva kulture za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina za 2022. godinu, iliti „nacionalne penzije“ završen je 9. decembra, a reprezentativna udruženja predložila su komisiji 22 kandidata iz oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi.

Nakon što je na konkursu za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, popularno poznatih kao „nacionalne penzije„, 9. decembra istekao rok da esnafi pošalju svoje predloge komisiji Ministarstva kulture, među predloženim kandidatima je 22 iz oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi, a podnela su ih reprezentativna udruženja.

Kandidature prate kratka biografija, obrazložena ocena vrednosti doprinosa u ovoj oblasti, kao i lista nagrada i priznanja koje je potencijalni nosilac priznanja dobio. Među kandidatima, koji su predloženi za „nacionalne penzije“, našli su se Vida Ognjenović, Siniša Kovačević, Mošo Odalović, Ljubica Arsić, Jugoslav Vlahović i Goranka Matić. Udruženje književnika Srbije je ove godine imalo pravo na jedan predlog i odlučeno je da to bude Mošo Odalović, književnik sa KiM. Srpsko književno društvo kandidovalo je proznog pisca Ljubicu Arsić i pesnika Duška Novakovića. Dva reprezentativna udruženja – Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu pravilnika o bodovanju, predložila su tri svoja člana. To su Irena Tot, glumica, lutkarka i rediteljka iz Zrenjanina, Vida Ognjenović, dramski pisac i reditelj, i Siniša Kovačević, dramski pisac i reditelj. Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije je izdvojio dva imena. To su: Velimir Vukićević i Goranka Matić, a Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine je kandidovalo akademika i vajara Savu Halugina. Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije i Udruženje scenskih umetnika i stručnjaka saradnika u kulturi odlučili su da predlože Radeta Jorovića, pevača narodne muzike, dirigenta Dejana Savića i Živorada Ajdačića, predsednika KPZ Srbije.

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi dodeljuje se u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja. Isplaćuje se kao svojevrsni dodatak redovnoj penziji. I dok je godinama iznosio 50.000 dinara, od početka novembra je uvećan i iznosi 64.730 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here