Brnabić – Srbi na Kosovu traže poštovanje Briselskog sporazuma

0
47

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su Srbi na severu Kosova i Metohije na barikadama zato što traže poštovanje osnovnih ljudskih prava i ništa više od toga.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da su Srbi napustili institucije na Kosmetu samo zato što su tražili poštovanje Briselskog sporazuma posle više od deset godina od njegovog potpisivanja. Ona je podsetila na to da su Srbi bili u tim institucijama upravo zahvaljujući pomenutom sporazumu, istakavši da je duboko razočarana time kako međunarodna zajednica poima ljudska prava i osnovne demokratske vrednosti, kao i njenim odgovorom na niz provokacija Aljbina Kurtija prema Srbima i drugim nealbancima na Kosmetu.

Premijerka je rekla da je u decembru Kurti postavio Nenada Rašića, koji je na izborima dobio 0,17 odsto glasova, da bude predstavnik Srba na KiM u prištinskim institucijama. Nismo imali adekvatnu reakciju Brisela. Imali smo reakciju koja je pozivala obe strane na deeskalaciju. Nisam tačno sigurna šta je u tom trenutku uradio Beograd, kao i Srbi na Kosmetu, navela je Brnabić. Predsednica Vlade je ukazala na to da je tek nakon oštre reakcije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića usledila nešto jasnija osuda toga. Brnabić je istakla da je bilo više od 16 brutalnih provokacija, kršenja Briselskog sporazuma i upada do zuba naoružanih pripadnika kosovske policije, specijalnih snaga ROSU na sever Kosmeta. Prema njenim rečima, Srbi sa Kosmeta su samo tražili da se poštuju njihova osnovna ljudska prava i da se bar zna gde je protivpravno privedeni Dejan Pantić i da li je dobio lekove.

Ona je rekla da je Kfor blokirao punkt Jarinje bodljikavom žicom i da kosovski specijalci naoružani marširaju danima po severu pokrajine i da se plaši eskalacije, ali da će Beograd učiniti sve da sačuva mir i kakvu-takvu stabilnost. Premijerka je upozorila na to da, nažalost, ne postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na Kosmetu, podsetivši na činjenicu da su samo u decembru privedena četvorica Srba, među njima i penzioner Gavrilo Milosavljević, raseljeno lice sa Kosova i Metohije, koji živi u okolini Beograda. Brnabić je objasnila da je Milosavljević otišao u policiju u opštini Istok da prijavi protivpravno oduzimanje njegove imovine, ali da je tamo uhapšen i zadržan, dodavši da su pored njega, privedeni i Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković.

Ona je naglasila da će Beograd nastaviti da vodi razgovore sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa Briselom, dodavši da je predsednik Srbije u svakodnevnom kontaktu sa kosmetskim Srbima. Predsednica Vlade je poručila da Beograd očekuje od međunarodne zajednice, pre svega od Brisela, ali i od Vašingtona, da izvrši pritisak na Prištinu da u najkraćem mogućem roku krene u implementaciju Briselskog sporazuma, što znači osnivanje Zajednice srpskih opština. Dobili smo sva uveravanja i od strane predstavnika SAD Gabrijela Eskobara da će oni to učiniti u najkraćem roku, prenela je premijerka i dodala da smo u više navrata tokom decembra od Brisela čuli da pre bilo kakvih novih sporazuma mora doći do implementacije već potpisanih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here