Kupili ste božićnu zvezdu i ona je bila lepa i raskošna samo nekoliko dana, a onda su listovi počeli da joj opadaju? Božićna zvezda je posebna biljka i morate znati kako da je pravilno uzgajate.

Božićna zvezda je višegodišnja biljka koja svojim raskošnim crvenim listovima može oplemeniti i ulepšati vaš dom. Zahteva dugu i specifičnu negu. U prirodnom okruženju raste kao žbun i može dostići visinu od 3 metra, dok je kada se gaji u saksijama znatno gušća, ali i niža, sa visinom od 30 do 45 cm. Božićna zvezda je jako poznata širom sveta, i to zahvaljujući svojim jarkocrvenim listovima koji se nalaze među prazničnim simbolima. Upravo iz ovog razloga naročito je popularna u vreme Nove godine i Božića. Ovi ukrasni listovi, za koje se često misli da predstavljaju cvet, mogu biti u narandžastoj, žutoj, krem ili beloj boji. Spada u biljke kratkog dana, što znači da joj je da bi procvetala potrebno najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Cvet ove biljke je vrlo mali i sastoji se od žutih ili zelenih bobica, okruženih listovima koji u vreme cvetanja postaju jarkocrveni.

Božićna zvezda potiče iz tropskih krajeva i zahteva vrlo specifične uslove. Upravo iz ovog razloga lako možete i pogrešiti u njenom negovanju. Najčešće greške jesu: prečesto zalivanje; prevelika količina svetlosti u prostoriji u kojoj držimo biljku; neodgovarajuća temperatura u kojoj se ova biljka čuva. Međutim, možete pogrešiti i pri samoj kupovini. Nikako nemojte kupovati biljku izbledelih ili oštećenih listova. Listovi moraju biti tamnozeleni, a cvetovi jarkih boja. Biljku morate i umotati pre nego što je ponesete kući, jer je čak i kratko izlaganje niskoj temperaturi može oštetiti. Kada je donesete kući nemojte je odmah otpakovati. Potrebno je da prođe desetak minuta kako bi se biljka adaptirala na promenu temperature.

Ako se dovoljno posvetite, imećete prelepi crveni ukras u svome domu i to u toku hladnijeg perioda. Ova tropska biljka voli vlagu, pa bi joj prijalo da svakodnevno prskate zeleni deo biljke. Takođe, u podmetač saksije sa božićnom zvezdom treba postaviti sloj vlažnih kamenčića ili šljunka. Ipak, iako voli vlažnost vazduha, ova biljka ne podnosi preterano zalivanje. Zalivajte je samo jednom nedeljno i to ne preobilno, jer će u suprotnom lišće polako krenuti da opada. Kada poinzecija precveta i otpadnu joj svi listovi, treba prestati sa zalivanjem. Božićna zvezda ne podnosi naglu promenu temperature. Iz tog razloga morate biti obazrivi kad je unosite u kuću iz prodavnice ili sa terase, ili kada menjate prostoriju u kojoj držite božićnu zvezdu. Nikako je ne smete držati pored radijatora. Previsoka temperatura će isto kao i hladnoća oštetiti njene listove. Naročito je osetljiva na temperaturu ispod 10 stepeni. Idealna temperatura na kojoj božićna zvezda raste jeste od 12 do 25 stepeni, dok bi je za vreme cvetanja trebalo držati u prostoriji sa temperaturom između 15 i 18 stepeni. Kada procveta nemojte joj menjati mesto, jer biljka može sama odbaciti svoje cvetove. Kada precveta biljku prebacite u nešto hladniju sobu. Ova biljka voli svetlost i možete je držati u blizini prozora. Morate voditi računa da prozor dobro dihtuje i da taj prozor ne otvarate, jer promaja može vrlo lako oštetetiti biljku. Da bi procvetala neophodno je da je svakoga dana oko 14 sati držite u tami, prekrivenu kutijom, tamnim platnom ili nekim drugim neprozirnim materijalom. Poinzecija voli dobro nađubrenu, humusnu zemlju. Kako bi zemlja bila rastresita i meka, dobro je da je pre sadnje pomešate sa malo peska. Na dno saksije, ispod zemlje, obavezno stavite sloj šljunka, zbog dobrog drenažnog sistema.

Kada božićna zvezda u potpunosti precveta i odbaci sve listove, orežite grane na dužinu do desetak centimetara. Na ovaj način podstaći ćete cvetanje sledeće godine. U aprilu mesecu treba je prebaciti u veću saksiju sa svežom nađubrenom zemljom. Sve do jeseni možete je držati na zastakljenoj terasi ili na otvorenom mestu bez promaje. Biljka se vrlo lako razmnožava iz pelcera, i to u junu. U božićnoj zvezdi nalazi se veoma otrovan beli mleč koji curi iz prelomljene stabljike. Biljku morate čuvati van domašaja dece i kućnih ljubimaca.