Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je premijer Kosova Aljbin Kurti najveća pretnja za mir i stabilnost i da bi eliminacija uzroka zbog kojih su postavljene barikade na severu Kosova dovela do deeskalacije situacije.

“Barikade nisu postavljene zbog želje da se ometa saobraćaj, one su deo političkog protesta zbog poslednjih akata koje predstavljaju ne samo narušavanje i neispunjavanje Briselskog sporazuma”, rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon. Dodao je da mu je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da nijedan premijer Kosova neće pristati na ZSO, a Dačić je istakao da na to treba da utiče međunarodna zajednica. Šef sprske diplomatije ocenio je da je do eskalacije krize došlo nakon nekoliko poteza koji su povučeni na štetu srpske zajednice.

“Šta je uslov da se dođe do rešenja, tj. da se povuku barikade – da se ti ljudi puste, da nema tih tajnih spiskova za hapšenje. Mi ne želimo da bilo kakvih incidenata bude, jasno je da Srbi danas žele da budu deo mirnog rešenja, a to znači da nisu Srbi izazvali incidente, to je reakcija na hapšenje Srba. Prema tome, eliminacija uzroka toga može da dovede do deeskalacije, a to je da se prestane sa povlačenjem jednostranih poteza koje svakog dana dovede do novog incidenata”, rekao je Dačić. Istakao je da dok su Srbi na barikadama ne može da se govori o mirovnim planovima. “Ja smatram, a to sam čuo od međunarodnih pregovarača da smatraju da je Kurti u ovom trenutku najveća pretnja za mir i stabilnost, jer svake nedelje izaziva neke pojedinačne incidente”, dodao je on.