Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da su zastrašujuće pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio Aljbin Kurti.

 „Kurti očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda. Kada znamo na šta je sve u prethodnom periodu bio spreman kako bi izazvao eskalaciju situacije na terenu, ovakve pretnje najozbiljnije shvatamo. Međunarodna zajednica mora pod hitno da reaguje na zlokobne najave koje je profesorima, lekarima, deci, studentima, samohranim majkama, radnicma koji na barikadama danonoćno brane svoju slobodu i ljudska prava, svoje pravo na ostanak i opstanak na ovim prostorima, uputio Kurti.

Sada je kristalno jasno da njegovo protivpravno raspoređivanje dugih cevi i specijalaca naoružanih do zuba na sever Kosova i Metohije nema za cilj nikakvu „mirovnu misiju“ već je direktna pretnja srpskom narodu na KiM. Očigledna je nervoza Prištine jer ne uspeva da isprovocira neodmerenu reakciju srpskog naroda na barikadama i u svom jalovom i promašenom pokušaju kriminalizacije Srba na severu KiM, sada poziva na njihovu likvidaciju.

Sada se još jednom pokazalo ispravnim zbog čega je bila važna odluka naše države da uputi zahtev za povratak naših bezbednosnih snaga na KiM i neka Kurti bude uveren, neće mu Beograd nikad dozvoliti da svoje pretnje pretvori u delo“, navodi se u izjavi Petkovića.