Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na Prvoj godišnjoj konferenciji o obrazovanju, na kojoj su predstavljeni prvi rezultati uspostavljanja Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti obrazovanja.

Brnabić je istakla da je edukacija ključ uspeha jednog društva u 21. veku, i dodala da je u prethodnih nekoliko godina mnogo toga učinjeno kako bi sistem obrazovanja bio bolji. Premijerka je navela da je konferencija inicirana kako bi se sumirale urađene sistemske stvari koje omogućavaju da se bolje sagleda obrazovni sistem, ali i to šta je potrebno menjati i koji su problemi. Ona je, kada je reč o srednjem obrazovanju, ukazala na to da je povećan broj specijalizovanih IT odeljenja, uz napomenu da je od 2019. godine uvedeno dualno obrazovanje, što se pokazalo kao dobar odgovor na nezaposlenost mladih.

Najveći pomak učinjen je u osnovnom obrazovanju, gde je samo za povezivanje na brzi bežični internet izdvojeno 60 miliona evra.

Prema njenim rečima, u poslednjih šest godina, uz pomoć finansijskih partnera, pre svega Svetske banke, učinjeno je mnogo toga kada je reč o infrastrukturi u sistemu obrazovanja, u šta spada i izgrađenih 4.800 novih mesta u predškolskom obrazovanju. Ona je ukazala i na to da je raspisan i šesti krug zapošljavanja u prosveti, koji podrazumeva da će osnovne i srednje škole u narednom periodu raspisati javne konkurse za 2.863 radna mesta.