Pojeftinjenje peleta možda tek u martu

0
53

Ograničenje cene peleta na 38.000 dinara produženo je do kraja januara naredne godine a eventualno pojeftinjenje trebalo bi očekivati tek u martu.

Kako bi snabdela domaće tržište, Vlada Srbije je ograničenje cene peleta na 38.000 dinara produžila do kraja januara, ali je od decembra dozvolila delimičan izvoz. Takođe, od novembra se beleži blagi pad cena drva, ali ne i peleta, a profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić ocenio je da bi eventualno pojeftinjenje trebalo očekivati tek u martu. Glavonjić je, nabrojao pet razloga zašto pelet nije pojeftinio.

To su: pad proizvodnje peleta, niske zalihe i zasićenost domaćeg tržišta, pošto su potrošači nabavili dovoljne količine. Zatim, kako je rekao, dozvola za izvoz uz kvote je tek stupila na snagu, pa proizvođači treba ponovo da osvoje ranija izvozna tržišta, dok je peti razlog veliki nivo neizvesnosti kako će se stvari odvijati tokom naredne kalendarske godine. Naglasio je da realno očekivati da se o pojeftinjenju peleta razmišlja tek u martu. „Cene peleta se neće vratiti na nivo od 205 evra, jer ni struja neće biti 35 evra po megavat-satu, porasli su troškovi reprodukcionog materijala. Zaista je nezahvalno prognozirati procente sniženja cene peleta“, rekao je Glavonjić i ukazao da su cene u okruženju i EU više nego u Srbiji.

Upozorio je i da je u delu drvne industrije koja se bavi primarnom preradom drveta došlo do pada cena rezervne građe četinara, kao i bukve, dok u delu finalnog dela prerade drveta situacija počinje da se komplikuje od oktobra. Prema njegovim rečima, potražnja za finalnim proizvodima drveta u Evropi je počela da pada, jer je ljude uplašila situacija se energentima.

„U mnogim našim preduzećima porudžbine su otkazane ili drastično smanjene. Upućujem molbu Vladi Srbije da organizuju sastanak sa proizvođačima nameštaja od masivnog drveta, jer im je u ovom trenutku potrebna pomoć“, zaključio je Glavonjić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here