Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić je izjavio da je domaća privreda u Srbiji planski uništena kako bi Srbija postala obično tržište, pogodno za strance. On je naglasio da smo prodajom domaćih banaka i velikih preduzeća sami sebe eliminisali sa liste ozbiljnih država te da je nemoguće da nismo mogli uspešno da rukovodimo Železarom, RTB Borom i Fiatom.

Predsednik stranke Nova – Da se struka pita (Nova-D2SP)  Vladimir Kovačević ocenio je da u sprečavaju rasta cena Vlada Srbije treba subvencijama da podrži domaću industriju, da investira u svoje brendove u drugim zemljama umesto što, kao dosad, tuđe brendove i proizvode podržava u sopstvenoj zemlji. Da li je podrška domaćim privrednicima put ka ekonomskoj stabilnosti i samostalnosti Srbije pitali smo predsednika Nove Srbije Velimira Ilića.

Upitani šta je potrebno da preduzme novi ministar privrede Rade Basta kako bi se poboljšao položaj privrednika i uslovi rada privrednici na prvom mestu ističu približavanje domaćoj privredi, a ne okretanje stranim investitorima te pokretanje razvojnog fonda. Strane investicije tokom devet meseci u 2022. godini iznosile su tri milijarde evra, dok je prošlogodišnja vrednost četiri milijarde pa domaći privrednici ističu da nema potrebe da se nastavlja ovaj trend privlačenja stranih investitora, već da je neophodno poboljšanje uslova rada domaćih privrednika jer to što nude strani investitori, može da ponude i domaći.