Udruženje radnika na internetu najavilo je novi protest u Beogradu. Kako je u Fejsbuk grupi „Udruženje radnika na internetu“ napisao predstavnik ovog udruženja Miran Pogačar, protest će se održati u subotu, 21. januara, sa početkom u 15.30h.

Povod za okupljanje su poreska rešenja iz prethodnih godina koja su stizala fizičkim licima koja su sticala prihode iz inostranstva. Nekima od njih navodno su stigla rešenja i za 2017. godinu. Kao dodatne razloge za dolazak na protest Pogačar je naveo i to što novi zakon nije dovoljno dobar i ne omogućava dovoljno prava frilenserima. „Ako si nezadovoljan/na činjenicom da ćeš 10 godina morati da plaćaš ‘dug’ za koji nisi ni znao/la. Zato što novi zakon od 1.1 nije dovoljno dobar i zato nemaš prava na porodiljsko i trudničko. Zato što ni ne znaš šta i kako od 1. januara, jer država nije nikome ni rekla čak i da hoće da plati kako da plati. Zato što se u državi Srbiji kad imaš veliku firmu utaja poreza se i te kako isplati, dok se ljudi koji zarađuju svojim radom tretiraju kao kriminalci“, napisao je Pogačar. Naveo je i da će u ponedeljak, 16. januara, u 13h biti još jedna akcija ispred Ministarstva finansija, kada će protest biti i zvanično najavljen.

Država je nedavno usvojila dva načina za oporezivanje frilensera, odnosno radnika na internetu. Prema prvom načinu obračuna, od tromesečnih prihoda frilensera oduzima se 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova i na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 20 odsto. Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto.