Ministar Martinović i ambasador Švajcarske – Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava

0
200

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid ocenili su danas je podrška ove zemlje u sprovođenju Programa za reformu sistema lokalne samouprave i realizaciju različitih projekata u gradovima i opštinama od velikog značaja za njihov dalji razvoj i jačanje lokalnih kapaciteta.

Martinović je istakao da je uravnoteženi razvoj gradova i opština prioritet vlasti u Srbiji, dodavši da će Ministarstvo u ovom mandatu posebnu pažnju posvetiti direktnoj saradnji i pomoći lokalnim samoupravama u oblastima koje su za njih značajne. On je naglasio da je najvažnije da se ljudima obezbede uslovi za dostojanstven život, posebno u manjim opštinama u kojima je zabeležen nedostatak investicija, nedovoljno ulaganje u infrastrukturu i nezaposlenost. Poslednji popis stanovništva je pokazao da se intenzivno odvija proces migracije građana ka većim gradovima, zbog čega je neophodno kontinuirano ulaganje u manje, nedovoljno razvijene opštine kako bi ljudi ostajali u svojim sredinama, objasnio je ministar. Prema njegovim rečima, uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta u lokalnim samoupravama jedan je od načina na koji Ministarstvo već pomaže unapređenje njihovog razvoja i olakšava život građanima, štedeći im vreme i novac.

Martinović je, govoreći o izvanrednom napretku koji je Srbija ostvarila u oblasti digitalizacije, istakao da danas imamo čitav niz e-usluga koje su na raspolaganju građanima i privredi, ocenivši da sve više građana koristi ove moderne alate za elektronsku komunikaciju sa upravom. U tom smislu, Ministarstvo prepoznaje potrebu i za jačanjem administrativnih kapaciteta i celoživotnim stručnim usavršavanjem službenika, kako bi išli u korak sa modernizacijom uprave i na adekvatan način pružali visokokvalitetne usluge krajnjim korisnicima, rekao je on. Sagovornici su se osvrnuli i na reči premijerke Ane Brnabić da će do kraja 2025. godine celokupna teritorija Srbije biti pokrivena širokopojasnim internetom kome će moći da pristupe svi građani, što će, između ostalog, doprineti i ekonomskom razvoju, ali i efikasnijem i transparentnijem radu uprave. Martinović i Šmid su izrazili želju za nastavkom uspešne saradnje, posebno u pogledu pospešivanja daljeg razvoja gradova i opština.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here