SSP: Ko je odgovoran što je na četiri deonice pruge Beograd – Novi Sad smanjena brzina voza

0
67

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da su Železnice Srbije naložile da na četiri deonici pruge Beograd – Novi Sad brzina voza bude smanjena sa 200 na 160 kilometara na čas zbog „loše geometrije koloseka“ i upitala ko je za to odgovaran.

SSP je u saopštenju navela i da je ukupna dužina tih deonica šest kilometara a da su Železnice Srbije 10. januara to naložile mašinovođama zbog, kako su navele „loše geometrije koloseka. „Lagane vožnje, kako piše u ovom dopisu, naložene su.te da je na delovima pruge između Stare Pazove i Inđije, kao i na delu od Beške do Karlovačkih Vinograda“, dodala je ta stranka. Naveli su da je „do te odluke došlo jer su mašinovođe prijavile lupanje i podrhtavanje garnitura na pomenutim deonicama uz napomenu da je saobraćaj po projektovanim brzinama nebezbedan“.

SSP je navela i da je više puta tokom izvođenja radova na pruzi Beograd – Novi Sad upozoravala na probijanje rokova, rast cene i loš kvalitet radova. Dodali su da su pitali i zašto se gradi pruga za brzine do 200 kilometara na čas umesto sa maksimalnom brzinom do 160 kilometara „koja je mnogo jeftinija i lakša za održavanje“. Pitali su „kako je moguće da potpuno nova skupo plaćena pruga nije izdržala ni deset meseci upotrebe“ i „da li je moguće i u kom roku otkloniti uočene nedostatke?“. Smatraju i da Vlada Srbije i Železnice Srbije treba građanima da odgovore na pitanje „ko će snositi troškove popravke“ i „ko je vršio nadzor i dao saglasnost za korišćenje pruge“. Dodali su i da su neophodne sankcije „za one koji su odgovorni za to što srpski (voz) Soko od 10. januara“, kako su naveli, „sporije leti“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here