NBS ponovo povećala kamate

0
48

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije povećana je i deseti put. Izvršni odbor je na jučerašnjoj sednici odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena odnosno na nivo od 5,25 odsto.

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ponovo je povećana, ovoga puta 5,25 odsto. U istoj meri, kako je saopštila centralna banka, povećana je i stopa na depozitne olakšice na 4,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 6,25 odsto. Kao i prethodnih meseci, očekuje se da će i ovo povećanje uticati na rast rata dinarskih kredita koje otplaćuju građani. Već sada su kamate na dinarske pozajmice dogurale do 12-13 odsto, što je za oko četiri do pet odsto više nego pre krize. Kako je navedeno, NBS donošenjem ovakve odluke nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od projektovanog cilja. Sa uzastopnim povećanjem, NBS je započelaod aprila 2022. godine, od kada je kamata podignuta za ukupno 425 baznih poena. Sa jedan na 5,25 odsto. “I pored činjenice da je inflacija i dalje u najvećoj meri vođena globalnim pritiscima u proizvodnji hrane i energenata na koje centralne banke nemaju uticaja ili je on veoma ograničen, NBS čitavim setom mera nastoji da uspori inflaciju i doprinese njenom smanjenju ka cilju u narednom periodu. Pored pooštravanja monetarnih uslova podizanjem osnovnih kamatnih stopa i održavanja relativne stabilnosti deviznog kursa, u prethodnom periodu doneto je i niz mera kojima je ograničeno poskupljenje finansijskih proizvoda.”, objašnjavaju u NBS. Kako navode, na globalnom nivou vide se znaci popuštanja inflacije čemu doprinosi smanjenje cena energenata u poslednjih nekoliko meseci, troškova transporta, kao i sve manje izraženi zastoji u globalnim lancima snabdevanja. Cene hrane i bazna inflacija još uvek nisu usporile rast.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. februara 2023. godine. Stručnjaci smatraju da će kamate rasti i narednih meseci, sve dok se inflacija ne stabilizuje.

U saopštenju NBS se navodi da je prosečna godišnja inflacija u 2022. iznosila je 11,9 odsto, a prema preliminarnim procenama RZS, međugodišnja inflacija u decembru, kao i u prethodnom mesecu, bila je na nivou od 15,1 odsto.

Ukupna inflacija, kako kažu, ostaće povišena i početkom ove godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, znatnije u drugoj polovini 2023. Prema proceni RZS realni rast BDP Srbije lane je iznosio 2,3 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here