Seoski turizam u Srbiji uvećan za 40%

0
21

Seoskim turizmom se tokom 2022. u Srbiji legalno bavilo 40 odsto više domaćinstava nego u godini koja joj je prethodila. Zvanično se pružanjem ove vrste usluge bavi oko 700 gazdinstava, dok se nezvanično procenjuje da je isto toliko nelegalnih seoskih domaćinstava koja ugošćavaju turiste.

U centralnom informacionom sistemu u oblasti ugostiteljstva i turizma, e-Turista, trenutno je registrovano više od 700 objekata iz oblasti seoskog turizma, izjavio je ministar turizma i omladine Husein Memić i dodao da verovatno još toliko njih posluje u sivoj zoni.

Ministar je rekao i da je, nakon uspostavljanja sistema E-turista, u drugoj polovini 2020. godine, prvi put dobijena realna slika broja i noćenja gostiju i to na svakoj destinaciji.

Iz ministarstva navode da je jedan od razloga za pojačanu prijavu seoskih domaćinstava u sistem E-turista učešće u sistemu vaučera, jer je u seoskim gazdinstvima tokom 2022. godine iskorišćeno više od 10.000 vaučera.

Memić je podsetio da fizička lica koja izdaju privatni smeštaj nelegalno predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim ugostiteljima koji posluju “po zakonu” i potvrdio da je ove godine zabeleženo dosad najveće interesovanje građana za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, pa je samo tokom prvog dana prijave građana podeljeno više od polovine vaučera, od ponuđenih 100.000.

Ministar je dalje izjavio da odluka o dodeli dodatnih vaučera zavisi od makroekonomske situacije i mogućnosti u budžetu. “U svakom slučaju, vrlo rado bismo prihvatiti odluku o dodeli novih vaučera jer su višestruko doprineli razvoju domaćeg turizma prethodnih godina, počev od razvoja novih destinacija, produžetka sezone i izlaska velikog broja ugostitelja iz sive zone”, rekao je Memić.

Prema rečima ministra, u prošloj godini evidentirano je 3,8 miliona dolazaka i 12 miliona noćenja gostiju, što je po njegovim rečima do sada najbolja godina za turizam Srbije po ostvarenom turističkom prometu, sa oko 20 odsto većim brojem noćenja od rekordne 2019. godine.

Globalno posmatrano, Srbija je prošle godine bila jedna od vodećih destinacija u pogledu brzine povratka turističkog prometa na period pre pandemije i ostvarene zarade od stranih gostiju, podsetio je ministar i dodao da je devizni priliv od turizma u prvih 10 meseci prošle godine iznosio dve milijarde evra, čime je već daleko premašena rekordna 2021. godina u kojoj je zarada po ovom osnovu u Srbiji iznosila 1,6 milijardi evra.

Ministar je na kraju zaključio da očekuje nastavak rasta turističkog prometa i u 2023. godini i još jednu uspešnu godinu u turizmu, “osim ukoliko ne dođe do nekog dodatnog pogoršanja situacije u svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here