Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je sa američkim diplomatom Derekom Šoleom juče u Beogradu razgovarao o tzv. nemačko-francuskom planu za Kosovo.

„Ukazali smo na ono što smo već dostavili sastavljačima tog pismena u našem pejperu, šta su naše crvene linije. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti ili ustupanja članstva u UN, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaramo a to je sastavni deo tog plana. O svemu ostalom, a ne kažem da je dobro, možemo da razgovaramo“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu. Dodao je da je zahvalan što američka administracija sada insistira na sprovođenju Briselskog sporazuna, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ali i ocenio da je „nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva sopstvene pravne akte“.

„Kad insistirate da nešto mora biti u skladu sa kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovarali, o čemu smo pregovarali? Valjda smo vodili pregovore zato što znamo da to nije moguće postići u skladu sa pravnim aktima jedne, druge ili treće strane“, kazao je predsednik Srbije. Vučić je ocenio i da se pitanje kako treba da izgleda ZSO „prvenstveno“ odnosi na Srbe ali, kako je rekao, i na Upravljački tim i na Albance.