Vučić – Bilo kakav oblik priznanja Kosova i ustupanje članstva u UN su naše crvene linije

0
53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu preneo da su bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova i ustupanje članstva u UN „crvene linije“ preko kojih Beograd neće preći.

Predsednik Vučić izjavio je danas da je sada potpuno jasno da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana, ali da ne zna kako Priština misli da formira ZSO u skladu sa odlukom njihovog ustavnog suda, kao i da insistiranje na usaglašenosti tog pitanja sa ustavom tzv.Kosova obesmišljava razgovore.

Istakao je kako je dobro da je sada potpuno jasno da ZSO mora da bude formirana. „Na žalost, istog dana kada je otišao u Beč Aljbin Kurti je rekao da ga ne interesuje formiranje zajednice na etničkoj osnovi, zatim je izjavio da nije zadovoljan francusko-nemačkim planom, da bi onda juče rekao da u potpunosti prihvata taj predlog, što smo od početka svi znali, zato što je on zasnovan na svemu onome što oni hoće, a sve je prihvatio samo da bi izbegao prethodnu obavezu, a to je ZSO“, naveo je Vučić. Ocenio je da će biti teško i komplikovano pregovarati i da Srbija u tome nema saveznike, ali ni mnogo izbora.

Vučić je naglasio danas da su crvene linije za Srbiju bilo kakav oblik formalnog i neformalnog priznanja ili stupanje tzv. Kosova u članstvo UN. „O tome ne želimo da razgovaramo, a to vam je sastavni deo plana. Sve ostalo je super. Ne kažemo da ćemo da prihvatimo, ali možemo da razgovaramo, da vidimo šta nudi Srbija, šta nudi neko drugi i šta mi možemo da očekujemo, jer postoje stvari o kojima možemo da razgovaramo“, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here