Moguć produžetak porodiljskog odsustva sa 12 na 15 meseci

0
199

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izrazila je očekivanje da će sredinom ove godine biti usvojen zakon prema kojem se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Porodilje u ovoj godini očekuje nova pomoć države. Kako je najavila ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić polovinom godine biće usvojen zakon koji će omogućiti da se porodiiljsko odsustvo za prvo i drugo dete produži za tri meseca, sa 12 na 15 meseci odnosno sa 15 na 18 meseci. Za tu meru država će iz budžeta izdvojiti skoro osam i po milijardi dinara.

Najava ove mere usledila je nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva koji je pokazao da u Srbiji u odnosu na prethodni popis 2011. godine ima pola miliona manje stanovnika. Iz Centra za mame pozdravljaju najavu produženja porodiljskog, ali kažu ima još mnogo toga što treba rešiti. Sa druge strane demografi ne očekuju da će ta mera dati željeni efekat.

Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da država novom merom rešava problem mnogih roditelja, jer deca u vrtić ne mogu da krenu dok ne napune 12 meseci. Porodiljsko se najčešće otvara mesec dana pred porođaj što znači da mama mora da počne da radi kada beba ima 11 meseci. Takođe, vrtići upisuju u jaslice nove grupe od septembra te se roditelji na razne načine dovijaju kako da premoste taj period. Koriste stare odmore, otvaraju bolovanje.

Ona kaže da čeka da se mera usvoji, jer ne znači da će svaka najava preći u zakon u praksi. Smatra da nova mera ne treba da se odnosi isključivo na mame, već da bude fokusirana i na tate.

Zakonom o finansijskoj pomoći porodicama sa decom zaposlene žene, bez obzira na visinu plate koju su imale kod poslodavca, samo u prva tri meseca imaju zagarantovani minimalac. Što znači da u prva tri meseca nakon porođaja ne mogu dobijati manje naknade od minimalca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here