Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović smatra da mleko u prodavnicama neće biti skuplje jer je, kako kaže, stabilizovano tržište.

Prema rečima sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenada Budimovića, cena mleka je kod nas sada na višem nivou zbog veće cene u otkupu, jer ga ima manje zato što imamo manje muznih krava. Kako kaže, dve i po godine do tri korone i rat u Ukrajini doveli su do toga da se ekonomska situacija umnogome promenila, pa je tako sada farmerima ponuđena veća cena, što ne znači da nije realna. Ali, dodaje, mlekare, odnosno prerađivači, nemaju rentabilnost. „Mleko iz uvoza je jeftinije, ne zato što je manje kvalitetno, već zato što je proizvodnja u EU jeftinija i to je jedan od razloga što je prerađivačima isplativije da uzmu iz uvoza“, pojašnjava Budimović. Prema njegovim rečima, prognoze i projekcije PKS govore o tome da može da dođe do pada cene u otkupu mleka jer mlekare nemaju rentabilnost.

„Ovde niko ne dobija, svi su nezadovoljni, da se spusti cena to bi bila nerentabilna cena za farmere koji bi smanjili proizvodnju što je loše. Treba da se omogući izvoz, to bi malo otčepilo kanale i proizvodnja bi mogla da se poveća“, navodi Budimović. Kako pojašnjava, cena mleka za farmere nije dovoljna jer je hrana skupa, energija, osnovni parametri su skupi i samim tim i proizvod je skuplji. Govoreći o uvoznom mleku koje se prodaje u ambalaži Imleka, Budimović kaže da je to posao za inspekcijske organe i da je i za to odakle je mleko propisana i veličina i font slova. Ipak, dodaje, ne treba razmišljati da li je manje kvalitetno. „Inspekcija kontroliše kvalitet svega onoga što dolazi kao prehrambena roba iz uvoza, jedino što potrošač mora da zna šta kupuje za svoj novac“, kaže Budimović. Dodaje da nije problem ni da uvozno mleko bude na rafovima, ali da domaće treba da bude prioritet i proizvođačima, i prerađivačima, i potrošačima.