Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se sporazum sa Beogradom može postići za nekoliko meseci, ali da Srbija mora da se distancira od nasleđa Slobodana Miloševića i od ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Ja sam optimista da je sporazum sa Beogradom moguć u roku od nekoliko meseci, ako postoji volja da se postigne dogovor i podrška demokratskog zapada – Evropske unije, NATO, SAD i Velike Britanije. Izrazio sam svoju volju za to. Ali za dogovor su potrebne dve strane“, rekao je Kurti u intervjuu za švajcarski list Blik. „Da bismo dugoročno imali mir, sigurnost i regionalnu stabilnost, Srbija mora dvostruko da se distancira – od vremena (Slobodana) Miloševića i sada od Putina“, rekao je Kurti. Kurti je ocenio da se „Srbija sve više približava Rusiji“, a da ruski predsednik Vladimir Putin „želi da podgreje konflikt sa Kosovom“.

Prema pisanju Blika, jedan njegov portparol je postavio uslov da u intervjuu bude samo jedno pitanje o odnosima Prištine i Beograda, a da intervju bude o odnosima Kosova sa Švajcarskom. Konačno je ipak pristao da novinar postavi „samo mali broj pitanja“ o Srbiji. Kurti je rekao da je trenutno situacija na severu Kosova mirna, ali i da je, kada je reč o sporu oko zamene registarskih tablica Priština „sve pravilno uradila“ jer su te tablice „nasleđe iz vremena Miloševića, koji je protiv Albanaca primenjivao ekstremnu silu“. On je dodao da nema nameru da Srbe koji su napustili kosovske institucije zameni Albancima, jer želi da na tim mestima budu Srbi. Upitan kako bi Švajcarska mogla da doprinese postizanju sporazuma Prištine i Beograda, Kurti je rekao da „miroljubiva Švajcarska veoma dobro razume Kosovo“. „Ako ni zbog čega drugog, zato što mnogi naši građani ovde žive. I Švajcarska igra veoma važnu ulogu. Bilo u oblasti bezbednosti i odbrane na Kosovu, ili u pogledu mirovnog sporazuma“, rekao je Kurti.