Sastanak ministra Vučevića i ambasadorke Rumunije

0
41

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoju, izrazivši tom prilikom zadovoljstvo zbog kontinuiteta dobrih odnosa dveju zemalja.

Ministar Vučević je, tokom sastanka sa ambasadorkom Rumunije Silvijom Davidoju, naglasio da Srbija izuzetno ceni to što je Rumunija, i pored ogromnih pritisaka, zadržala konzistentan stav o poštovanju teritorijanog integriteta naše zemlje, iskazavši zahvalnost rukovodstvu te zemlje na snažnoj podršci Srbiji u dostizanju punopravnog članstva u EU. On je istakao da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, pri čemu se sa Rumunijom ostvaruje veoma sadržajna saradnja kroz regionalne forume i inicijative, naročito u okviru Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (SEDM).

Potpredsednik Vlade je napomenuo da je usaglašen i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Rumunijom za 2023. godinu, što će dodatno doprineti daljem jačanju saradnje na tom polju. Davidoju je ukazala na to da Rumunija preuzima predsedavanje u okviru Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi, od avgusta 2023. godine, kao i da očekuje podršku naše zemlje kroz aktivno učešće u realizaciji važnih projekata. Ona je istakla da rumunska strana učestvuje u operacijama KFOR i ALTHEA, čime nastavlja da pruža podršku i vidljiv doprinos u regionu. Ambasadorka Rumunije je izrazila očekivanje da će se saradnja u oblasti odbrane dodatno unaprediti u narednom periodu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here