Plivanje za Časni krst u Zrenjaninu 2023.

0
158

Tatjana Rešković je i ove godine, kao i prethodne, prva doplivala do Časnog krsta u Zrenjaninu, na manifestaciji koja je po 14. put organizovana na Bogojavljenje, na gradskom jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje organizovano je po 14. put od obnavljanja ove tradicije i održano je na gradskom jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina. Do Časnog krsta plivalo je preko 60 plivača iz Zrenjanina i okoline, a među njima i pripadnici policije i Vojske Srbije, očevi i sinovi, braća te dečko koji je baš danas napunio 18 godina.  Kao i uvek, prisutan je bio i veliki broj posmatrača. Nakon intoniranja himne Republike Srbije plivači su skočili u hladnu vodu i plivali do Časnog krsta. Prva je doplivala Tatjana Rešković, koja je prva bila i prošle godine.

Prvo plivanje za Časni krst u Zrenjaninu održano je u drugoj polovini 19. veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile što su posleratne vlasti prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine kada je za Časni krst plivalo 12. takmičara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here