Poplave u Srbiji

0
61

U sedam opština na jugozapadu Srbije proglašena je vanredna situacija. Nivo reka u Sjenici i Novom Pazaru opada, ali problemi se javljaju u drugim mestima. Ibar preti Raškoj i Kraljevu.

Kiša koja je neprestano padala nekoliko dana, izazvala je porast reka i bujične vode koje su poplavile kuće u Sjenici, Prijepolju, delovima Novog Pazara, Tutinu Raškoj, Brusu i Kuršumliji gde je proglašena vanredna situacija. Na teritoriji opštine Brus prete klizišta.

Zbog porasta nivoa reke Ibar, na teritoriji opštine Raška poplavljena je industrijska zona, a doneta je naredba o zatvaranju vrtića i škola. Ibar je, kako kaže, na istorijskom maksimumu, a osim industrijske zone, voda ugrožava i domaćinstva. Šesto kuća ostalo je bez vode. Reka Ibar u selu Bare, šest kilometara od Ušća ka Raški, prelila se na seoski put i odsečeno je desetak domaćinstava.

Ibar je u Kraljevu napunio korito i izlio se na gradsku plažu. Dejan Seizivić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog upravnog okruga, rekao je da su noćas postavljeni džakovi sa peskom u tom delu priobalja, na Laktu kod Bogutovca i u Raški.

Nivo reke Lim kod Prijepolja stagnira, a u četvrtak je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo. Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, rekao je da dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode na brdima, tako da je došlo do stagnacije Lima. „Imali smo mnogo problema tokom noći, bilo je meštana koji se zanoćili u kućama okruženim vodom, bilo je i nestanka struje”, rekao je Babić. Međutim, dodao je, osim materijalne štete, nije bilo povređenih, nije bilo žrtava i uspeli su da zaštite naselja.

Obilne padavine napravile su probleme i u Opštini Brus gde su se izlile tri reke Toplica, Rasina i Graševačka reka. Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus, kaže da će šteta tek biti procenjena, jer su uništeni mosti, voda je nosila bandere, a pokrenuta su i klizišta. Očekujemo da će vlada proglasiti elementarnu nepogodu u opštinama koje su ugrožene poplavama i da će nam pomoći, dodala je Milosavljević. Voda je poplavila dvorišta desetak kuća u nižim delovima Kuršumlije, a zbog blizine rezervoara, odakle se grad snabdeva vodom, iz predostrožnosti je prekinuto vodosnabdevanje dok Institut za Javno zdravlje ne proveri ispravnost. Vrh poplavnog talasa sada prolazi kroz 30 kilometara udaljeno Prokuplje. Na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila veliku štetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here